Είστε εδώ

Στρατηγική συνεργασία Ρωσίας- Αιγύπτου αλλάζει την ισορροπία δυνάμεων στο Σουέζ

Η διώρυγα του Σουέζ θα καταστεί μια ρωσική βιομηχανική, εμπορική και κυρίως μια ναυτική βάση , μετά την κολοσσιαίων διαστάσεων συμφωνία η οποία θα υπογραφεί σε λίγο διάστημα , καθιστώντας την Αίγυπτο μια μεγάλη περιφερειακή  δύναμη στην Α.Μεσόγειο.

«Οι συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις μεταξύ της Αιγύπτου και της ρωσικής κυβέρνησης για την δημιουργία ρωσικής βιομηχανικής ζώνης στην Αίγυπτο είναι σε εξέλιξη και τα δύο μέρη βρίσκονται κοντά στην υπογραφή της τελικής επαφής για το έργο πριν από το τέλος του έτους», τόνισε ο Taric Qabil, Αιγύπτιος υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας.

Ο υπουργός είπε ότι κατά τη διάρκεια των εκτεταμένων συνομιλιών, που πραγματοποιήθηκαν με τον Ρώσο Υφυπουργό Εμπορίου και Βιομηχανίας Georgy Kalamanov,  αποφασίστηκε η δημιουργία μιας εκτεταμένης ρωσικής βιομηχανικής ζώνης στην ανατολική του Port Said στον άξονα της Διώρυγας του Σουέζ,  σε μια έκταση 5 εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων, με επενδύσεις άνω των 7 δισ. δολ.

Το συνολικό κόστος του έργου υπολογίζεται σε 190 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τον Αιγύπτιο υπουργό .

Το Ναυτικό της Αιγύπτου όμως ξαφνικά ανακοίνωσε την κατασκευή  3 νέων ναυτικών βάσεων:

1- Ναυτική βάση Ras Banas

2- Ανατολική Ναυτική Βάση στο Σινά

3 – Ναυτική βάση Gargob στο Matruh, στη ΝΔ της Αιγύπτου

Εφόσον θα δημιουργηθεί ρωσική βιομηχανική ζώνη στο Σουέζ,  η παρουσία και ο ελλιμενισμός ρωσικών πολεμικών πλοίων είναι επιτακτική ανάγκη περισσότερο από ποτέ.

Για αυτό η Ρωσία ενδιαφέρεται σφόδρα για την βάση του  Sadi Barani, ένα   λιμάνι στις ακτές της Μεσογείου, ανάμεσα στις περιοχές Bokbok , και Marca Martux .

Η πόλη θεωρείται στρατηγικής σημασίας για δύο λόγους, πρώτον διαθέτει λιμάνι βαθέων υδάτων ικανό για τον ελλιμενισμό μεγάλων πολεμικών  πλοίων, και δεύτερον  είναι κοντά σε μια αεροπορική βάση,  που είναι η μεγαλύτερη της  Αίγυπτου, και η οποία κατασκευάσθηκε από  Σοβιετικούς ειδικούς στην δεκαετία του ’70.

Όλα αυτά ενώ η συνεργασία των δύο χωρών στο κοίτασμα «Ζορ» είναι η καλύτερη από ποτέ.

«Ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ της Αιγύπτου και της Ρωσίας έφτασε περίπου τα 2,5 δις $ σε σύγκριση με 2,2 δις $ κατά την ίδια περίοδο του περασμένου έτους» , δήλωσε ο Αιγύπτιος υπουργός Qabil, επισημαίνοντας ότι οι αιγυπτιακές εξαγωγές κατά τους πρώτους επτά μήνες του τρέχοντος έτους ανήλθαν σε  387.900.000 $ σε σύγκριση με 304.600.000 $ κατά τη διάρκεια περσινής περιόδου .

«Οι ρωσικές επενδύσεις στην αιγυπτιακή αγορά ανέρχονται  σε περίπου 62.800.000 $ σε 417 έργα στους τομείς του τουρισμού, των κατασκευών και των επικοινωνιών», είπε Qabil.

«Η ρωσική κυβέρνηση έχει ήδη ετοιμάσει ένα σχέδιο δράσης και εκτελεστικά σχέδια για τη δημιουργία της νέας ρωσικής βιομηχανικής ζώνης στην Αίγυπτο», είπε ο Ρώσος υπουργός Kalamanov, αναμένοντας τις δύο κυβερνήσεις να υπογράψουν την τελική συμφωνία σε λίγους μήνες.